Oppdatert:
19. november 2003
Oppdatert:
19. november 2003


Alle hurtigruteskipene:
MS Trollfjord

hrute-logo

k Forsiden hurtigruten

k Rundreise med
--MS Midnatsol juni 2008

--Se bildene her

k Hammerfest - Kirkenes
..med retur med MS
--Polarlys
- 2004

k Førjulstur til Svolvær
--i desember 2003

k Kunstutstillinger på
..MS Finnmarken

k Bildefilm fra Polarlys

k Anløpskart

k Kontaktinformasjon skipene

k Hvilket skip fra havn

k Hvor er skipene nå?

k Rute og avvik hurtigruten

-

LENKER

k Hurtigruten Group ASA

k Hurtigruta.info

k Hurtigrutemuseet

k Østenfjeldske HurtigrutevennerM/S Trollfjord (Wikipedia)
...en gammel kjenning av Hammerfest
- Ombord på en av de siste hurtigrutene i flåten, M/S Trollfjord, traff jeg en gammel kjenning av Hammerfest, nemlig kaptein Tormod Karlsen. Med gammel kjenning av Hammerfest mener jeg at han har reist på Findustrålerne for noen år siden. Han var da styrmann, hovedsakelig ombord på M/TR Masi, men var også med på de andre trålerne.

Klarer ikke helt å skjule entusiasmen
- Kaptein Karlsen er egentlig fra Ibestad utenfor Harstad og har reist som sjømann i hele sin karriere. På tråler var han styrmann, men han er etter hvert blitt kaptein og han kunne vel ikke reist på et penere og lukseriøst skip enn Trollfjord. Han klarer ikke helt å skjule entusiasmen for båten når jeg spør han om hvordan han trives ombord.
- Han var før denne båten på Polarlys og ble tatt iland fra den båten for å være med på prosjektet M/S Trollfjord allerede i 1999. Så en kan vel da kanskje si at du har vært med fra da kjølen ble strukket?
- Jo, en kan vel kanskje si det, repliserte han.
- Det er også ei fin ordning med fast avløysning med 3 uker på og 3 uker av, fortsatte han, og det har alle hurtigrutene.

Kaptein Tormod Karlsen
Kaptein Tormod Karlsen


I resepsjonen fra venstre:
Resepsjonssjef Roy Danielsen og lærling Camilla Hestnes.

Holde skipet "død" i vannet med 20 m/s sidevind
- Også med Trollfjord og den enorme sideflaten kan de ha problemer med sterk vind spesielt i trange havner, men, fortsetter han, vi har godt med krefter ombord.
- Med sidepropeller skal vi kunne holde skipet helt rolig i sjøen ved 20 sec/m vind (sterk kulig, red.anm.). Propellene foran, 3 stykker, har 4 500 Hk og vi har to såkalte asimutter bak, dvs. vi har ikke tradisjonelle ror, men propeller som kan vris i 90 grader og det gir oss en meget god manøvreringsevne.
- Det blir mer og mer vanlig vanlig med denne type propeller eller podder, som han kalte det, spesielt på store cruiseskip.

Vi er de eneste som holder åpent i jula
Jeg måtte jo også spørre Karlsen om belegget ombord på denne tiden av året.
- Vel, svarte han, nå er det ikke så mange passasjerer og spesielt her opp i Finnmark kan det være skralt med passasjerer. Vi hadde en ca. 120 da vi ankom Tromsø, men her oppe i Finnmark ligger det på rundt 50 -70.
- Men om sommeren er det fullt belegg og nå som det det nærmer seg jul, er det mange som avholder julebord på hurtigruta eller feirer jula ombord, som du kanskje vet så er vel vi de eneste som holder åpent hele julesesongen


Følger algeoppblomstringen langs kysten
Båten skal nå i dokk som tar 2 dager og seinere skal vi også i en såkalt "garantidokk" i januar, og det er noe vi må ta. Mens vi satt og snakket i rorhuset la jeg merke til et kamera i rorhusvinduet og jeg måte spørre om de skal legge opp til web-kamera, lik de som M/S Nordkapp har.

- Nei, det er ikke web-kamera, men det er snakk om at det skal bli montert senere. Det er sikkert morsomt for publikum å kunne følge hurtigrutene med "live-bilder" etter kysten.

- Vi har inngått avtale med Norsk institutt for vannforskning (NIVA) for å følge med algeoppblomstringen langs kysten, forsetter Karlsen, som antagelig blir montert i januar og i den forbindelse var det snakk om å montere web-kamera.

trollfjord


M/S Trollfjord stevner sørover.

Bombeøvelse eller MOB-båtøvelse
Hvor mange mannskaper det er ombord?

- Akkurat nå er vi 62, men det kan variere fra mellom 55 og 90 og det minste vi kan være ombord er 32, kunne Karlsen opplyse.

- 32, repliserte jeg, da må de få det rimelig travelt med gjestene ombord!

- Vel, sier han, det er det absolutte minste vi kan være ombord, men med så få mannskap ombord, kan vi ikke ha passasjerer, det er kun dersom vi skal forflytte båten uten gjester ombord, det er en såkalt sikkerhetsbemanning. Vi har vel ikke vært under 60 mannskap ombord.

ms midnatsol
ms midnatsol
Hurtigruta ved kai 17. januar 2006, stormen Narve herjer byen

- Når det gjelder trening med brann, evakuering kunne Karlsen opplyse at det har de en gang per tur, gjerne i Honningsvåg, hvor vi har rimelig lang liggetid. Det kan også være at vi har generaløvelse, dvs. bombeøvelse eller MOB-båtøvelse. (MOB-båt er en "mann over bord-båt som kan låres i fart for å hente personer som har falt ut i sjøen.

Det er jo godt å vite for oss landkrabber som skal reise med hurtigrutene, at de drilles i dette.
- Hvis du ikke går i land nå, så må du bli med sørover, sier han, og dermed var vår samtale over og jeg kunne bare ønske han og hans mannskap en sikker og trivelig reise sørover.


Under følger noen bilder fra skipet og legg spesielt merke til kunsten og utformingen:
a
a
a
a

a
a
a
a

a
a
a
a

-
TEKNISKE DATA:

Selskap:

Byggeår:
2002

Byggeplass: Fosen Verft, Rissa

Ant. køyer:
674

Passasjerer:
823

Bilplasser:
50

Brutto tonn:
15.000

Lengde:
135,75 m.

Bredde:
21,5 m.

Fart:
18 knop


LUGARFORDELING:
Grand suiter
m/ balkong

2
Suiter m/balkong
5
Suiter m/karnapp
10
Minisuite
6
Lugarer
279
Handikap lugar
4
Tot. antall lugarer
304

Kontaktinfo:

Mobiltelefon: +47 99 48 72 76
E-posttrollfjord@hurtigruten.com 


Her kan søke på mine sider eller på nettet

Søk: lunga.net internett
search engine by freefind

Copyright © 2003 Lunga.net - All rights reserved

Kilde hurtigrutelogoer: Hurtigruten.no