Oppdatert:
12. desember 2003
Oppdatert:
12. desember 2003


Alle hurtigruteskipene:

hrute-logo

k Forsiden hurtigruten

k Rundreise med
--MS Midnatsol juni 2008

--Se bildene her

k Hammerfest - Kirkenes
..med retur med MS
--Polarlys
- 2004

k Førjulstur til Svolvær
--i desember 2003

k Kunstutstillinger på
..MS Finnmarken

k Bildefilm fra Polarlys

k Anløpskart

LINKER

k Hurtigruten Group ASA

k Hurtigruta.info

k Hurtigrutemuseet

k Østenfjeldske Hurtigrutevenner

En reise langs finnmarkskysten med hurtigruta MS Polarlys

Andre dag - Nordgående hurtigrute blir sørgående i Kirkenes


Nordgående blir til sydgående
Etter mange flotte opplevelser på turens første dag, tørnet jeg inn til det som for min del ble en tidlig kveld (en var jo tidlig oppe for å rekke avgangen fra Hammerfest). Etter kveldsstellet krøp jeg inn under dynen og lot den taktfaste dunkingen av skipets maskin være min godnattsang.

Solid frokost
Dagen etter var det tid for en solid frokost og her var det som hver morgen, et enormt utvalg av varme og kalde retter og her kan du spise til du sprekker, alltid oppvartet av mange hyggelige servitører.

Vadsø
Første havn denne dagen, i alle fall for meg, er Vadsø og ankomstsignalet over skipsfløyten var samtidig også signalet om at frokosten var over. Vadsø er faktisk er en av de få stedene som bare har anløp på nord.

Vadsø by.
Vadsø sin karakteristiske kirke ruver i bybildet.

Bøkfjord fyr
Vi passerer Bøkfjord fyr ytterst i Bøkfjorden

MS Polarlys ved kai i Kirkenes
Ved kai i KirkenesKonsert med russiske musikklærere, fra venstre:
Elena Guseva (Domra), Nikolay Smirnov
(trekkspill) og Andrey Afonchev (gitar).
-Publikum på MS Polarlys
Et lyhørt publikum.

Musikkensemble fra Murmansk
Kirkenes er som nevnt siste stopp for hurtigruta på nord, hvor den snur og blir til sydgående hurtigrute. I Kirkenes og kom det ombord et musikkensemble fra Murmansk, som skulle til Berlevåg. Som en del av deres øving, avholdt de en konsert på 7. dekk, eller panoramadekket, som det egentlig heter.

Musikalsk spennvidde
Det ble en konsert med en musikalsk spennvidde som en kanskje ikke tilegner en trio med de instrumentene de hadde. Populærmusikk fra den "vestlige" verden spilt med gitar, trekkspill og "Domra", som den "lille gitaren" var, var det jeg minst forventet meg.

Tradisjonelle russiske folketoner
Og at de var flinke ble tydelig vist av tilhørerne, som både klappet og gispet når fingrer gikk som det var brann i dem over strenger og tangenter. Og den musikalske variasjonen falt i god jord (eller sjø) ombord i Polarlys. Som seg hør og bør må jo selvfølgelig også en slik trio spille det som forventes av dem, nemlig tradisjonelle russiske folkesanger.


Vardø, Norges østligste by
Så ankommer vi Vardø, Norges østligste by og den byen som, i likhet med Hammerfest, fikk sin bystatus i 1789 (begge disse byene feiret sitt 200-års jubileum i 1989 med stor festivitas). Vardø ligger som en spydspiss på den del av Norge som peker mot Barentshavet og Russland og har i alle år vært et strategisk punkt for forsvaret av Norge mot den røde fare i øst etter 2. verdenskrig.

Avanserte radarer
Derfor har Nato i samarbeid med Norge satt opp store kupler på øye som inneholder meget avanserte radarer. Disse holder skarpt øye med det som beveger seg i nærområdet.

Vardøhus festning
På dager som denne med flott og varmt vær og ingen bølger, går skipet mellom Hornøya og Vardøya. Det er forholdsvis trangt mellom de to øyene og i dårlig vær går hurtigruta rundt Hornøya. I Vardø er den største attraksjonen Vardøhus Festning, som er verdens nordligste og Norges eldste aktive festning, dog uten noen militær betydning. Nåværende form, åttekantet, fikk den i 1738 og flere av husene inni festningen er datert fra før 1825.

Fyrhuset på Hornøya
Fyrhuset på Hornøya.

Overstyrmann Lars Larsen og kaptein Jon Olaf Klodiussen
Overstyrmann Lars Larsen (venstre) og
kaptein Jon Olaf Klodiussen tar oss inn til Vardø.

Vardø havn.
Vardø havn.

Dårlig sikt
Etter å ha vært i Båtsfjord og vi stevnet videre sørover kom tåken sigende inn mot kysten, og når vi ankom Berlevåg var tåken så tett at sikten ikke var mer en ca. 50-100 meter.

Siste i navigasjonsutstyr
Skummelt, syns nå jeg da, men hurtigruteskipene har det absolutt siste i navigasjonsutstyr, så dermed skulle sikkerheten være godt ivaretatt. Det ble etter hvert sent på kveld og med tykk tåke var det ikke så meget at se og med en flott lugar med gode køyer var det vel bare å "tørne" inn som dem sier på sjømannsspråk.

Endel bråk ombord
Når man har tørnet inn og blitt dysset i søvn av maskinens taktfaste dunking, så sover man godt ombord i disse flytende luksushotellene. Selv en del bråk fra store og små sideporter som åpnes og lukkes når skipet er i havn, klarer ikke å vekke en trøtt sjøfarer, så det neste jeg fikk se var når vi la Havøysund akterut, med bauen stevnede sørover og neste stopp er Hammerfest.

Båtsfjord havn
Båtsfjord.


M/S Polarlys sin skorstein
Flott utformet skorstein ombord på M/S Polarlys.
M/S Nordnorge
M/S Nordnorge er på nord, som vi passerte
etter avgang Havøysund.

Tyven i bakgrunnen
Et velkjent syn for reisende til Hammerfest, den
karakteristiske fjellet Tyven i bakgrunnen
(Melkøya til høyre)
M/S Polarlys fortøyd til dampskipskaia i Hammerfest
M/S Polarlys fortøyd til dampskipskaia i Hammerfest og
turister og tilreisende strømmer i land. Og været var
like nydelig som da jeg forlot Hammerfest for 3 døgn siden.

-
Hele turen langs Finnmarkskysten: Dag 1 - del 1 - - - Dag 1- del 2 - - - Dag 2
-


Her kan søke på mine sider eller på nettet

Søk: lunga.net internett
search engine by freefind

Copyright © 2004 Lunga.net - All rights reserved

Kilde hurtigrutelogoer: Hurtigruten.no