Oppdatert:
12. desember 2003
Oppdatert:
12. desember 2003


Alle hurtigruteskipene:

hrute-logo

k Forsiden hurtigruten

k Rundreise med
--MS Midnatsol juni 2008

--Se bildene her

k Hammerfest - Kirkenes
..med retur med MS
--Polarlys
- 2004

k Førjulstur til Svolvær
--i desember 2003

k Kunstutstillinger på
..MS Finnmarken

k Bildefilm fra Polarlys

k Anløpskart

LINKER

k Hurtigruten Group ASA

k Hurtigruta.info

k Hurtigrutemuseet

k Østenfjeldske Hurtigrutevenner

En reise langs finnmarkskysten med hurtigruta MS Polarlys

Første dag, avsnitt 1 - Turen fra Hammerfest - Havøysund


Finnmarkskysten rundt med M/S Polarlys 1
"Deilig komfortabel
"

Mmmm...! Kan en vel ha det bedre. Sitter godt plantet i en myk og deilig sofa, fotene godt plassert i samme sofa (selvfølgelig uten sko på, og uten medynk for medpassasjerer), panoramautsikt over fjord og fjell og en god kopp kaffe. Kan bare høre en lav summing av stemmer fra medpassasjer, som har sin hjemmebase spredt over vår vakre klode.

Myser ut over en blikkstille sjøoverflate og når motivene strømmer inn i synsbildet, må kameraet frem, slike bilder bare må en få festet på minnebrikken.

Alarm
Plutselig høres en tynn hylende lyd, nærmest som en alarm. Insidenten med M/S Midnatsol i desember 2003 popper inn i hodet som et skremmende scenario og jeg starter med å gjøre meg klar for alle eventualiteter.


M/S Polarlys til kai, grytidlig en onsdags morgen.


Bauen peker ut av Hammerfest havn.

På tide å stå opp
Akkurat da våkner jeg, slår opp øynene og kan konstatere at jeg ligger i min egen seng hjemme og det er vekkerklokken som hyler sin høye c.
- "Hmmm, og jeg som drømte så godt", men klokken er 05:45 og skal jeg nå hurtigruteskipet M/S Polarlys, er det ingen bønn, opp å gjøre meg klar til en tur med fra Hammerfest til Kirkenes med retur. Ute er det et helt vidunderlig vær, østlig vind, pluss 15 grader.

Har ikke tid til noen frokost, må stresse litt for å være sikker på at jeg får med meg alt, klær, fotobag, reservasjonen og resten av alle de (unødvendige) sakene en tar med seg for en 2-dagers tur og aldri får bruk for, men bedre med for mye enn for lite.

Skipet forlater vår vakre havn helt etter ruta klokken 06:45, og kursen stakes ut mot neste anløp, HavøysundPå tur ut og vi dreier mot nord, passeres
byggeplassen Melkøya, Hammerfest sin fremtid.

På babord side, karakteristiske Håja og skjult bak er
den like karakteristiske Hjelmen.

Frokost, det er viktig det....
Etter å ha tatt postkortbildene var det på tide med en velfortjent frokost. Kamera og annet optisk utstyr pakkes pent ned i "mini-trekker ryggsekken" og skipets restaurant bakerst på 4. dekk er neste mål.

Fem nasjoner representert
Fikk plass ved et bord som skulle vise seg å være veldig internasjonalt. Mine bordkamerater kom fra fem forskjellige nasjoner og personene på bildet til høyre representerer følgende nasjoner (fra venstre), USA, Spania, Frankrike, England og undertegnede Norge.

Her gjaldt det å huske det mine lærere på ungdomsskolen så heroisk prøvde å innprente meg av det engelske språk.


Frokost. Meget god mat og hyggelig selskap.
Fra venstre: Tom Wril (USA), Francisco Gomez (S),
Anne-Cecilie Manicom og Odife Pedico (F)
og Beryl Cartwright (GB)

Tid for utforsking
Etter en god og solid frokost, hvor også min rustne engelsk fikk kjørt seg, måtte resten av skipet utforskes. Fra bau til hekk og fra bunn til topp, intet skulle være uutforsket. Men med det nydelige været vi var velsignet med er det neste naturstridig å ikke oppholde seg ute på dekk og med den nydelige naturen vi har i Finnmark er synsinntrykkene mange, så her fikk mitt nyinnkjøpte bruktkamera virkelig kjørt seg.

De utenlandske passasjerene viste også å nyte det uvanlig varme været i arktisk og nesten alle solstolene på soldekkene var fylt opp av solhungrige mennesker fra alle verdenshjørner, de fleste tullet godt inn i pledd, for tross flott vær kan det fort bli kjølig å sitte lenge ute.


a
Sydgående hurtigrute M/S Finnmarken passeres
rett før ankomst Havøysund.
a
Matros Helge Jakobsen benytter seg av
finværet til å olje relingen.


De karakteristiske, og for mange stygge,
vindmøllene på Havøygavelen.

"Next port of call, Havøysund"
Omtrent tre timer etter avgangen fra Hammerfest, annsonseres det over skipets høytalere at Havøysund er skipets neste anløp, eller "next port of call", som det heter på engelsk. Annonseringen tar tid når det skal fortelles på tre forskjellige språk.

Trang havn
Så etter å ha rundet Havøya, får vi havna i sikte og nå må kaptein Jon Olaf Klodiussen og hans "co-pilot" virkelig konsentrere seg, for denne havna er trang for et skip av denne størrelsen. Kaptein Klodiussen kan også opplyse at det er en stor utfordring å legge til i Havøysund ved sterk vind.

Men som så mange ganger før og med slikt stille vær som det er i dag, er det plankekjøring for de unge, men dog så erfarne folkene på brua.


a
På brua fant jeg to konsentrerte menn. 1. styrmann
Lars Larsen og kaptein Jon Olaf Klodiussen.
a
Havøysund.

Vi stevner mot et av mange flotte turiststeder i Finnmark
Etter et kort opphold i Havøysund er Honningsvåg, eller Nordkapp som de fleste turister sier, skipets neste anløp og det er ikke mer enn rundt to timers seiling fra Havøysund. Der har hurtigruta et lengre opphold, da turister skal fraktes til Norkapp eller en fugleobservasjonstur til Gjesværstappan.

Hele turen langs Finnmarkskysten: Dag 1 - # 1 - - - Dag 1 - # 2 - - - Dag 2


Her kan søke på mine sider eller på nettet

Søk: lunga.net internett
search engine by freefind

Copyright © 2004 Lunga.net - All rights reserved

Kilde hurtigrutelogoer: Hurtigruten.no