Oppdatert:
23. juli 2010
Lunga.net-logo
Oppdatert:
23. juli 2010


a

DÅRLIG PLANLEGGING!

a

Jeg vil med dette svare på din forespørsel om nærmere opplysninger angående pkt. 3 i min skademelding. Jeg oppgir dårlig planlegging som årsak til ulykken. Du sier i ditt brev at jeg bør forklare mer fullstendig og jeg håper derfor at følgende detaljer vil være tilstrekkelig.

-

Jeg er murer av yrke. På ulykkesdagen arbeidet jeg alene på taket av en 5-etasjers nybygg. Da jeg var ferdig med jobben oppdaget jeg at var ca. 200 kg. murstein til overs og disse var lokalisert i byggets 5 etasje. I stedet for å bære ned steinene, bestemte jeg meg for å fire steinene ned i en tønne ved hjelp av en talje som var montert i bygningens 5. etasje.

-

Etter å ha forsvarlig sikret tauet nede på bakken, gikk jeg opp på taket, svingte ut tønna og la steinen oppi. Så gikk jeg ned på bakken igjen og løsnet tauet, samtidig som jeg holdt det fast for å sikre en sakte og pen firing av de 200 kg. med stein.

-

Som du vil se av pkt. 11 i skademeldingen er min vekt 60 kg. og på grunn av overraskelsen av plutselig å bli rykket opp i lufta, mistet jeg selvkontrollen, glemte å slippe tauet som resulterte i at jeg fòr nokså fort opp langs bygget.

-

I nærheten av 2. etg. møtte jeg tønna som fòr nedover med en like imponerende fart. Dette forklarer kraniebruddet, de mindre skrammene og det brukne kragebeinet som er nevnt i skademeldingens del III. Bare noe forsinket fortsatte jeg min hurtige oppstigning, og stoppet ikke før to ledd av fingrene på høyre hånd satt inn i taljen som nevnt i avsnitt 2 i dette brev.

-

Heldigvis hadde jeg på dette tidspunkt gjenvunnet min åndsnærværelse og klarte å holde fast i tauet, til tross for den pinefulle smerten jeg nå begynte å kjenne. Men tønna med stein traff bakken omtrent samtidig som resulterte i at bunnen falt ut av tønna og fri for vekten av mursteinen, veide nå tønna ca. 20 kg.

-

Jeg viser igjen til min vekt, nevnt i pkt. 11. Som du sikkert kan forestille deg, startet jeg på en hurtig nedstigning langs bygningen. I nærheten av 2. etasje møtte jeg tønna for andre gang, som var på vei opp. Dette forklarer de to ankelbruddene, den brukne tanna og de alvorlige riftene i bena og underkroppen.

-

Her begynte lykken å snu seg noe, sammenstøtet med tønna så ut til å ha sinket meg såpass at dette begrenset skadene da jeg falt opp i haugen med murstein, og heldigvis brakk kun tre ryggvirvler.

-

Dessverre må jeg rapportere at jeg lå der i smerte på mursteinshaugen, ute av stand til å bevege meg og mens jeg betraktet den tomme tønna 5 etasjer over meg, ble jeg åndsnærværende og slapp dermed tauet..........!


Tilbake en side

Copyright © 2010 - - - Bjørnar Lunga - - - All rights reserved